Gürcü fındığı fiyat düşerken ağza alınmıyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, fındık fiyatı yükselirken gündeme taşınan Gürcü fındığının, fiyat düşüşe geçince konuşulmadığını belirtti.

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, fındık fiyatının normal seyrinde yükselirken aniden düşüşe geçtiğini ifade etti.

Fındık fiyatındaki düşüşün geçici olduğunu ve üreticilerin sabırlı davranmalarını isteyen Karan, “15 liradan 12,50 liraya kadar düşen fındık fiyatı dün itibariyle kendini toparlayarak yeniden 13 lirayı gördü. Fındık fiyatı çok geçmeden yeniden 15 lira seviyelerine ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Gürcü fındığının Türk fındığına hiçbir zaman alternatif olamayacağını vurgulayan Karan, şunları kaydetti:

“Fındık fiyatı yükselirken gündeme taşınan ve bazı kesimler tarafından dillendirilen Gürcü fındığı, fiyat düşerken ağza alınmıyor. Ne Gürcü fındığı, nede Şili fındığı Türk fındığına rakip ve alternatif olamaz. Fındık fiyatı yükselişe geçse birileri çıkıp, ‘Avrupa Gürcü fındığına yöneldi, Gürcistan’da fındık üretimi artıyor’ diye piyasa üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Ne hikmetse bu kesimler fındık fiyatı düşerken Gürcü fındığını hiç konuşmuyor.”

Karan, Türk fındığının rakipsiz olduğuna işaret ederek, “Dünya ve Avrupalının önceliği Türk fındığı. Bunu ihracat rakamları açık seçik ortaya koyuyor zaten. Yalandan yere suyu bulandırmaya çalışıp, üreticinin alın teriyle kimse oynamaya çalışmasın” değerlendirmesi yaptı.