Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

Fındık Çeşitleri

Türk Fındığı

Türk fındığı, kalite olarak Giresun ve Levant olmak üzere ikiye ayrılır

Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile yeryüzünün en üstün özellikli fındığıdır. Giresun ile Trabzon’un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişir.

Levant kalite fındık, daha az yağ içerir. Trabzon ve bir bölümü ile Ordu, Samsun,Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde yetişir.

 

Çeşit Çeşit Fındık!

Yaklaşık 5 bin yıldır tanınıp bilinen fındık, üç ana gruba ayrılır.

Kabuklu Tombul Fındıklar: Tombul, Palaz, Mincane, Gök, Kalınkara, Kan, Cavcava ve Delisava (Çakıldak)

Kabuklu Sivri Fındıklar: Sivri, İncekara, Kuş.

Diğer Kabuklu Fındıklar: Badem, Foşa, Kargalak, Ordu İkizi.

 

ÖNEMLİ TÜRLERİ

1– Adi Fındık (Corylus avellana): En geniş yayılma alanı bulmuş fındık türüdür. Trakya’dan Doğu Karadeniz’e kadar uzanan dağlar, Kafkas Dağları ve İtalya yabanilerinde rastlanmaktadır. Avrupa’nın hemen hemen tamamına yayılmıştır.

2- Corylus Colurna (Türk Fındığı): Ana vatanı Karadeniz sahilleri, Trakya ve Makedonya olarak bilinmektedir. Bu fındık türü 1582 yılında  İstanbul’dan Avusturya’ya götürüldüğü için Türk fındığı adını almıştır.

3- Corylus Maxima (Lambert veya Kan fındığı): Kültür ve yabani formları mevcuttur. Balkan yarımadasının kuzeyinde, Anadolu’nun Kuzey doğusunda ve İtalya’da yabani formlarına rastlanmaktadır. Güney Asya’da da yaygındır.

4- Corylus Ferox : Bu fındık türü 10 metre kadar boylanabilen ağaç şeklindedir. Genç sürgünleri ince tüylerle kaplıdır. Bu tür Himaliya’larda yaygın olup, Çin’de de bulunmaktadır.

5- Corylus Chinensis Franch:  Bu tür 40 metreye kadar boylanabilen ağaç şeklindedir Çin’de yaygındır.

6- Corylus Pontica: Genellikle Batı Asya’da rastlanın çalı formundaki bu türün yaprakları kalp şeklinde yuvarlağımsı ovaldır. Meyveleri iri, geniş ve ovaldır.

7- Corylus Heterophylla Fisch: Japonya’dan Batı Çin’e kadar yayılma gösteren bu tür, 4 metreye kadar boylanabilen ağaç formundadır.

8- Corylus Americana Walt: Kanada’dan Floridaya kadar yayılma gösteren bu tür, 1-3 metreye kadar boylanabilen çalı formunda bitkidir.

9- Corylus Mandschurica Maxium: Mançurya ve Kore’de yaygın olan bu tür 5 metreye kadar boylanabilen çalı formundadır.

10- Corylus Sieboldiana Blume: Japonya’da yaygın olan bu tür 5 metreye kadar boylanabilen çalı formundadır.

11- Corylus Rostata: Kuzey Doğu Amerika’da yaygın olan bu tür 0.6-0.8 metre boylanabilen çalı formunda bitkidir.

12- Corylus Californica Rose: Kaliforniya’dan Washington’a kadar yayılma alanı gösteren bu tür 7 metreye kadar boylanabilen bir çalıdır.


125