Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

FINDIK FİYATINA TEPKİSİ SÜRÜYOR

FINDIK FİYATINA TEPKİSİ SÜRÜYOR


Ziraat Odalarının fındıkta yaşanan fiyat değişimine tepkisi sürüyor.

Fındıkta yaşanan fiyat değişimi ve Ziraat Odaları ile üreticiyi karşı karıya bırakılmak istendiğini iddia eden Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkaanı Erim Yaman, “Fındıkta arz-talep dengesi çökmüştür” dedi.

Fındığın 2009 yılında  serbest piyasa koşullarına AK parti hükümeti tarafından bırakıldığını hatırlatan Yaman,”  Yeni fındık stratejisi kapsamında fındık üreticisine verilen alan bazlı gelir desteğine defalarca teşekkür ettik etmeye de devam ediyoruz. Ancak gelinen noktada serbest piyasa koşulları fındık fiyatında tam anlamıyla kaosa dönüştü. Fındık fiyatında istikrar kalmadı. Fiyat birkaç alıcının insafına bırakıldı. Özellikle bu sezon, fındık fiyatları üzerinde oynanan oyun ayyuka çıkmış durumdadır. Bugün fiyatın yerlerde sürünmesinin sebebinin tekelleşmeden kaynaklı olduğu apaçık ortadır. Üretici fındığı manava emanete vererek fındığın emanette olduğunu zannediyor. Oysa ki yabancı menşeli firma manava 14 TL aldım garantisi vererek emaneti kendi depolarına çoktan stok etmişlerdir. Bugün fiyatın 8 TL seviyelerine düşmesi fındık ihracatçılarının ve manavların aradaki farkı kar düşüncesiyle ucuza kapatmaya çalışmasıdır” ifadelerini kullandı.

“Aldığımız duyumlara göre üreticinin emanete bıraktıkları fındık için ‘sezonu kapatıyoruz, Fındığımızın hesabını gelin görelim’ diyorlarmış” diyen Yaman,”  Üreticinin kendilerine güvenip emanete bıraktığı fındığı 14 TL ‘ den satan,  fiyat tabana inince üreticiye gelin sezonu kapatıyoruz deyip üreticinin alın terini ayak oyunlarıyla ve fazla para kazanma hırsıyla yok sayan bu zihniyet resmen üreticiyle alay etmektedir.

Üretici sizden fındığını istediğinde kaç tane manav aldığı fındığı  geri verebilecek kira ve hamaliye adı altında üreticinin gözünü korkutarak üreticiyi 8 TL’den fındığını sattırmayı amaçlıyorsunuz yok öyle bir yağma” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘ gerekirse müdahale ederiz’ sözlerini bir kez daha hatırlatan Yaman şöyle devam etti.

Yaman, “Fındık fiyatı 8 liraya kadar düştü. Tekelleşme aşikardır,  Bakanımız Trabzon’a geldiğinde ‘tekelleşme varsa ve üretici mağdursa biz üreticinin yanındayız’ demişti. Şimdi sizlere soruyoruz.

Tekelleşme konusu rekabet kurulunda 2 ay geçti rekabet kurulu bir karara varamadı mı ? 14,5 TL den 8 TL ye inen fındık fiyatları tekelleşmenin apaçık ortada olduğunu göstermemekte midir ?

Fındık fiyatı 5 TL’ye inince mi rekabet kurulu karar verecek ve bakanlık o zaman mı devreye girecek? Üretici kan ağlıyor daha ne bekleniyor TMO derhal devreye girmeli, taban fiyat uygulaması derhal yapılmalı üreticinin mağduriyeti derhal giderilmelidir”

Türk fındığı tekelleştiğini eğer bugün bu tekelleşmeye dur diyemezsek Türk fındığını büyük bir tehlike beklemekte olduğunu vurgulayan Yaman, “ Bu tekelleşme senaryosu gerçek olursa ne üretici kalır, nede tüccar bunu herkes çok iyi bilmelidir” dedi.

YAMAN; “ÜRETİCİ İLE ZİRAAT ODASI ARASINDA KAOS MU YAPACAKSINIZ’

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün bir TV programında söylediği sözlere atıfta bulunan Erim Yaman, şunları söyledi, “Zamanında fındık sektörü içerisinde bulunan bazı ağabeylerimiz bugün siyasi kimliklerine bürünmelerine rağmen hala üreticinin menfaatleri  doğrultusunda söylemleri aksine tamamen üreticiyle Ziraat Odalarını karşı karşıya getirecek demeçlerde bulunuyorlar.

Basın toplantısında bir gazetecinin ‘ siyasi ağabey olarak Cemal Öztürk’ten mi bahsediyorsunuz?’

Bölgemizin milletvekilleri son zamanlarda  televizyon kanallarına çıktığında üreticiler ile ilgili fındık fiyatı sorulduğunda, ‘ gidin fındığınızı 15 liradan Ziraat Odalarına satın’ gibi söylemleri var. Kendisine soruyoruz FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemlerde kendisinde fındıkla haşır neşirdi ve fındığın Genel Müdürlüğünü yapıyordu. FİSKOBİRLİK Türkiye’de tek kuruluş fındık üzerine . Şimdi ne oldu da fındığın fiyaatının 10 lirayken iyi olduğunu söyleyerek bazı arkadaşlarımız 15 lira gibi rakamlar telaffuz ettiğinde bugünde fiyatın 8 liraya indiği zamanlarda ne oldu da üreticiyle Ziraat Odasını karşı karşıya getirmek isyor? Arada bir kaos yaratmaya mı çalışıyor?”


128