“Bunun hesabını birgün verecekler”

Üreticinin yanında olmayan ve hakkını gasp edenlere veryansın etti. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık ve üreticinin hakkını savunmaya devam ediyor. Sektördeki tüm güçleri karşısına alarak, üreticinin hak ve hukuku için mücadele eden Karan, üreticinin yanında olmayanlara veryansın veryansın etti. Karan yaptığı açıklamada, üreticiye ihanet edenlerin birgün bunun hesabını vereceğini kaydetti. Fındık konusunda herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini ifade eden Karan, “Fındık üreticisinin emeğini ucuza kapatmak için her yolu deneyenler hergün üreticilere ayrı ayrı film izletmeye devam ediyor. Bilindiği gibi sezon başında, ihracatçı birlikleri tarafından rekolte açıklanmayacak olmasına rağmen 600 bin ton rekolte açıkladılar. Temmuz, Ağustos döneminde üreticinin elinden ucuza fındık alamaya çalışmışlardır ve alınan fındıkla son yılların Temmuz ve Ağustos döneminde en yüksek ihracatını gerçekleştirmişlerdir. Bugüne gelindiğinde ihracat ayında fındık satılmıyor demek sadece yine üreticinin ürününü ucuza almak demektir. Emanet fındıkları bir noktaya toplayarak üreticinin malıyla, üreticiye ihanet edenler birgün bunun hesabını vereceklerdir. Tekelci firmaların işbirlikçileri bu üreticinin emanetine sahip çıkamamışlardır. Rekabet Kurumu ve Maliye Bakanlığı çok acil sektörde bir inceleme başlatarak, müstahsil ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını inceleme altına almalıdır. Fındık sadece ziraat odalarının konusu değildir. Tüm bölge insanını ilgilendirmektedir. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmak zorundadır” dedi. “Bunun hesabını birgün verecekler”Karan, Rekabet Kurumu tarafından sektörde yeni bir inceleme başlatıldığında hatırlatarak, son günlerde basına servis edilen Rekabet Kurumu raporunun eski rapor olduğunu belirtti. Rekabet Kurumu tarafından daha önce açıklanan raporun yetersiz görülmesi üzerine yeniden bir inceleme başlatıldığının altını çizen Karan, sektörün yeniden mercek altına alındığını kaydetti.

FINDIK TANITIM GRUBU DÜNYAYA NASIL FINDIK SATACAK

Karan açıklamasında, Fındık Tanıtım Grubu’nun faaliyetlerine dair çarpıcı değerlendirmelerde de bulundu.

“Bizim bildiğimiz Fındık Tanıtım Grubu eşittir İhracatçılar Birliği” diyen Karan, “A’den Z’ye aynı kurum ve kişilerden oluşan Fındık Tanıtım Grubu nasıl olacakta bu noktada dünyanın nasıl Türk fındığı tüketmesini sağlayacak? Rekoltenin az olduğu bir sezonda satamadığımız fındığı yüksek olunca nasıl satacaksınız? 2023’de, 1 milyon üretim, 4 milyar dolar gelir hedefinizi nasıl gerçekleştireceksiniz? Fındık üreticileri olarak açıkçası bunu çok merak ediyoruz” dedi.