Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Başkanımız

Başkan

“Fındık taban fiyatı üretici bahçeye girmeden açıklanmalı”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “2023 yılı fındık hasadına artık sayılı günler kaldı. Fındık üretici önümüzdeki günlerde ‘bismillah’ diyerek bahçesine girecek. Halen fındık fiyatıyla ilgili hükümetten bir ses ve açıklama yok. Üreticinin dört gözle beklediği fındık fiyatını açıklamak için daha neyi bekliyorsunuz? Üretici bahçesine girmeden fındık taban fiyatını kilogramda 100 liranın altında olmamak kaydıyla açıklayın ki, üretici hasada güle, oynaya başlasın. Üretici de mutlu olsun, sizde mutlu olun” dedi. Karan yaptığı açıklamada, fındık hasadına bir hafta, 10 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen hükümet tarafından taban fiyatın açıklanmamasını eleştirdi.

Fındık taban fiyatında kilogram başına 100 TL kırmızı çizgilerini yineleyen Karan, “taban fiyatın hasat öncesi açıklanacak olması ve devlet adına bu yılda müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım tarihi, alım merkezleri ile alım kriterlerini erkenden belirlemesi üreticinin lehine olacaktır” ifadelerini kullandı.

Fındık üreticisinin tek güvencesinin TMO olduğunun altını çizen Ziraat Odası Başkanı Karan, “Geçen yıl sezon başında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı ile serbest piyasa arasında % 25-30 bir fiyat farkı oluşmuştu. Bu nedenle TMO alım merkezi sayılarını artırarak, depolarını şimdiden ilan etmelidir” dedi.

TMO’nun açıklayacak olacağı fiyat ve alım kriterlerinin serbest piyasanın oluşmasında önemli rol oynayacağının altını çizen Karan şunları belirtti;

“1 rutubet oranı % 6.5 kadar, 2 sağlam iç fındık oranı % 40 üzeri, 3 buruşuk iç fındık oranı % 10 altı, 4 çürük ve  bozuk iç fındık oranı % 5 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak) % 0,5 ve altı, 6 çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı % 10 ve altı, 7 dekarda fındık alım miktarı 150 kilogram ve üzeri olmalıdır.”

130,00TL