Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

ÜRETİCİ KÜLLENME BİLGİLENDİRMESİ

ÜRETİCİ KÜLLENME BİLGİLENDİRMESİ


Giresun Ziraat Odası, 2014 yılında yaşanan don afeti sonrası ortaya çıkan ve etkisini artarak sürdüren külleme hastalığına karşı üreticileri bilgilendiriyor. Oda Başkanı Karan, külleme hastalığıyla topyekun mücadele çağrısı yaparak, üreticilerden mutlaka ve mutlaka kültürel ve kimyasal mücadele yapmalarını istedi.

Giresun Ziraat Odası tarafından merkez Lapa köyünde külleme hastalığıyla ilgili eğitim toplantısı düzenlendi. Odada görevli tarım danışmanları, Özkan Öveç, Fatma Gül Korkmaz, Merve Karadeniz ve Saliha Sarılıyız, üreticilere külleme hastalığının yol açtığı zararı anlatarak, kültürel ve kimyasal mücadele hakkında bilgi verdi. Toplantıda üreticilere, külleme hastalığıyla ilgili bilgilendirici kitap ve broşür de dağıtıldı.

Külleme hastalığına karşı üreticileri bilgilendirmeye devam edeceklerini belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığın Giresun ve Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye için olmazsa olmaz bir tarım ürünü olduğunu ifade etti. Karan, son 3-4 yıldır fındık bahçelerine musallat olan külleme hastalığıyla topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Fındık ilimiz ve bölgemiz için bir cansuyudur” diye Karan,  “Külleme hastalığından dolayı fındıkta ciddi anlamda, verim ve kalite kaybı oluşmaktadır. Buna rağmen şuanda bazı kesimler tarafından yasak olmasına rağmen karanfil sayımı yapıldığı duyumunu almaktayız. Yapılan karanfil sayımı sonuçları bizde ulaşmıştır. Ancak hiç kimsen bu rekolte çalışmalarına itibar etmemelidir. Çünkü külleme hastalığından dolayı kimse fındığım var diyemiyor. Halen bu hastalıkla ilgili net bir mücadele yöntemi belirlenmiş değil. Bu nedenle üreticilerimiz mücadele konusunda karamsar davranmaktadır. Bu nedenle dünya lideri olduğunuz fındık tarımında verim ve kaliteyi artırmamız için bu hastalıkla topyekun bir mücadele yürütmeliyiz. Ayrıca yaşlanan bahçelerin külleme hastalığına dayanamayarak, gelişim bozukluğu gösterdiğini de tespit ettik. Artı fındık bahçelerimiz kurumaya başladı. Üreticilerimiz mutlaka ve mutlaka külleme hastalığına karşı kültürel ve kimyasal mücadele yapmalıdır” dedi.

Külleme hastalığının özellikle geçen sezon kendini ciddi anlamda hissettirdiğini ifade eden Karan, geçen sezon hastalıktan dolayı yüzde 60 oranında ürün kaybı yaşandığını kaydetti.

Karan, külleme hastalığının bu yıl karanfillerden kendini göstermeye başladığını sözlerine ekledi.


125