Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi´nin piyasaya, serbest piyasa koşullarında oluşan fiyat veya FİSKOBİRLİK aracılıyla fındık arzı sağlaması gerektiğini belirtti. Karan yaptığı açıklamada, TMO´nun 31 Mart yerel seçimleri sonrası piyasaya fındık satacağı yönünde söylemlerin yeniden gündeme geldiğini bildirdi.
Stokların tükendiği bir sezonun sonunda TMO´nun elinde bulunan fındığın değerli olduğuna dikkat çeken Karan, birinci görevi üreticinin hakkını korumak olan TMO´nun buna göre hareket etmesi gerektiğini kaydetti.
GZO Başkanı Karan, TMO´nun fındık satacağı yönünde söylemlerin ardından serbest piyasada 18 liraya kadar çıkan fındık fiyatının anında düşüşe geçtiğini vurgulayarak; “yeni sezon öncesi fındıkla ilgili TMO tarafından atılacak olan yanlış bir adım üreticinin lehine değil aleyhine olacaktır. TMO depolarında bulunan fındığı satmayıp, çürütsün demiyoruz. Satsın ama piyasayı bozmadan ve sonunda üretici zarar görmeyecek şekilde satsın. TMO stoklarındaki fındığı dört gözle bekleyenlerin tek bir amacı var, o da yeni sezon öncesi ucuz fiyattan depolarımızı dolduralım, fiyatı aşağıya çekelim. Devlet adına müdahil alım yaparak, üreticinin menfaatini koruyan bir kurumun böyle bir oyuna geleceğine biz en ufak bir ihtimal dahi vermiyor ve vermekte istemiyoruz. TMO stoklarındaki fındığı satacaksa piyasa koşullarında satmalı veya Fiskobirlik üzerinden piyasaya arz etmelidir. Ayrıca TMO kesinlikle ve kesinlikle piyasa birden yüklü miktarda ürün satmamalıdır. Bu satış eğer olacaksa da hasat dönemine kadar parça parça gerçekleştirilmelidir. Aksi bir durum yeni sezon öncesi piyasanın altüst olmasına ve fındık fiyatının dibe vurmasına neden olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatıyla FİSKOBİRLİK´e verilmeye başlanılan 10 bin ton kabuklu fındığın, piyasada fiyatlara olumlu yönde yansıdığını hatırlatan Karan; “TMO tarafından kilogramı 12 ila 14 lira aralığında alınan fındıkların bugünkü piyasa değeri 17.5 liradır. TMO hem stokunu koruyarak hem de FİSKOBİRLİK´e ürün vererek fındığın değerlenmesini sağlamıştır. “TMO, FİSKOBİRLİK´e verdiği şartlarda bize de ürün versin” diyenlere de şunu söylemek isteriz; Türkiye´de diğer temel tüketim maddeleri ve tarım ürünlerinde olduğu gibi fındık fiyatında da yüzde yüz bir artış mı oldu da TMO aldığı fiyatın altında ürün satacak? TMO´nun 14.50 kuruştan aldığı Giresun kalite yağlı fındığa 5 ayda gelen zam yüzde 20´dir oda enflasyona denk gelmektedir. Ona da mı göz diktiniz. Siz Avrupalıya fındık satarken bu yıl dolar kuru çok arttı, size geçen yılki kurdan hesap mı görelim diyorsunuz? El insaf” diye konuştu.