Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

Karan: Fındık Üreticisinin Emeği Sömürülüyor

Karan: Fındık Üreticisinin Emeği Sömürülüyor


GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Kapitalist bir anlayışla fındık üreticisinin emeği sömürülmek isteniyor.

GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Kapitalist bir anlayışla fındık üreticisinin emeği sömürülmek isteniyor. Biz ne köleyiz, ne de birilerinin uşağıyız. Fındık üreticisinin emeğinin sömürülmek istenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Karan, düzenlediği basın toplantısında, fındıkta yaşanan sorunlara değinerek Fiskobirlik’e yer tahsisi konusunda açıklamalarda bulundu. Ziraat Odaları olarak fındık ve fındık üreticisinin hakkını her platformda savunmaya devam edeceklerini kaydeden Karan, tek hedeflerinin Türk fındığı ve üreticinin alın terinin hak ettiği değeri bulması için mücadele etmek olduğunu söyledi. Fındık rekoltesinin çok düşük olduğunu dile getiren, “Belki de, Cumhuriyet tarihinin en düşük fındık rekoltesiyle karşı karşıyayız” diyen Nurittin Karan, açıklamalarına şöyle sürdürdü:

“Ama gelin görün ki, fındık fiyatı beklentilerden çok uzak bir rakamdan işlem görüyor.  Bilindiği gibi 2009 yılından beri fındıkta serbest piyasa koşullarında arz-talep sistemi işletilmektedir. Ancak bu sezon bu sistem çökertilmiş durumda. Aslında geçen sezon bunun sinyalleri verilmişti. Güçlü bir alıcı fındıkta bir tekel oluşturarak piyasa üzerinde baskı oluşturuyor. Artık öyle bir noktaya gelindi ki, akşam 13 lira olan fındık fiyatı sabah 12 liraya düşüyor. Akşamdan sabaha fındık fiyatının değiştiğini bu sezon gördük. Bu da apaçık tekelleşmenin eseridir.”

“NE KÖLEYİZ NE DE BİRİLERİNİN UŞAĞIYIZ”

Fındıkta yaşanan tekelleşmeyi ‘kapitülasyon’ olarak değerlendiren Ziraat Odası Başkanı Karan, “Birileri kendi menfaatleri uğruna üreticinin alın teriyle çocukla oynar gibi oynuyor. Şu anda serbest piyasada işlem gören fındık fiyatlarını kabul etmediğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. 15 lirayı gören ve az olan bir ürünün 12 liraya kadar düşmesi normal bir durum değildir. Türk fındığı tekelleşiyor. Buna da maalesef göz yumuluyor. Söylemden ileri gitmeyen açıklamalarla fındıkta tekelleşmenin önüne geçemeyiz. Tekelleşmenin adı resmen ‘Kapitülasyon’dur. Şu anda kapitalist bir anlayışla fındık üreticisinin emeği sömürülmek isteniyor. Biz ne köleyiz ne de birilerinin uşağıyız. Fındık üreticisinin emeğinin sömürülmek istenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinsin” açıklamasında bulundu.

“FİSKOBİRLİK’E NEDEN YER TAHSİSİ YAPILMIYOR”

Karan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde Fındık Daire Başkanlığı kurulacağını ancak henüz bir gelişme olmadığını ifade ederek, Ziraat Odaları olarak birçok söylemlerinde haklı çıktıklarını kaydetti. Fiskobirlik’in yeni entegre tesisi kurması için Giresun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nden talep ettiği yerin neden verilmediğini de anlamadıklarını dile getiren Nurittin Karan, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi Fiskobirlik yıllarca fındıkta bir denge unsuru ve sigorta görevi görmüştür.

Fiskobirlik’siz bir fındık piyasası düşünülemez. Şu anda bile azda olsa serbest piyasanın üzerinde ürün alması önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle Fiskobirlik’in yaşatılması ve ayakta durması önemlidir. Mevcut yönetim, başta ekonomik zorluklar olmak üzere sorunların üzerinden gelerek birliği yeniden eski günlerine doğru götürüyor. Ancak bunu yaparken  bize göre yalnız bırakılıyor. Fiskobirlik’in mevcut yapısına ilaveten yeni yatırımlar yaparak, daha fazla fındık alıp işleyerek satması kimin işine yarar. Tabii ki de üreticinin işine yarar. Güçlü bir Fiskobirlik’in olduğu piyasada birileri istediği gibi at koşturamaz, baskı kuramaz. Ama bunu yapabilmesi için önünün açılması gerekiyor. Fiskobirlik, yeni entegre tesisi için Giresun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nden yer talebinde bulundu. Sağır sultan dahi duydu ama olumlu bir sonuç yok. Fiskobirlik yönetimi ciddi anlamda yeni bir yatırım için 2’nci OSB’den yer talep ediyorsa o yer acilen tahsis edilmelidir.”


128