Hasat için gün sayan üreticilere bereketli bir sezon dileyen Karan, ilk önce üreticilerin kendi emeğine sahip çıkması gerektiğini üreticinin, üreticiden başka dostu olmadığını, emanete bırakılan her fındığın tekelcilerin tekeline yaradığını savundu.
Geçtiğimiz yıllarda başta Ziraat Odaları olmak üzere kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan çağrı ve uyarılar neticesinde eskiye oranla emanet algısının kırıldığını belirten Karan, “Hiç kimse bizim ürünümüzün ortağı değil. Bölge halkı olarak bir yıl boyunca dalın ucundaki fındığa bakıyoruz. Bin bir zahmetle bir araya getirdiğimiz ürünümüzü yok pahasına satmamak ve gerçek değerinde satmak için kesinlikle ve kesinlikle emanete bırakmamalıyız.
Fındık üreticileri olarak geçtiğimiz yıllarda emanete bırakılan fındıkların faturasını en ağır şekilde gördük. Geçen sezon serbest piyasada fındık fiyatı 12-13 lira seviyelerinde işlem görürken ürününü emanete bırakan çoğu üreticimiz geçtiğimiz aylarda 9-10 liradan ürününü bozdurmak zorunda kaldı. Hesap ortada emanete bırakılan fındık kar ettirmiyor, aksine zarar ettiriyor. Acil ihtiyacı olan üreticilerimize bir lafımız yok, zaten satıp ürününü ucuz, pahalı satıp paraya çeviriyor. Ancak ihtiyacı olmayıp ta ürününü bekletmek isteyen üreticilerimiz kesinlikle ürünlerini emane-te bırakmasın. Bırakacaklarsa da, Giresun Ticaret Borsası tarafından kurulan lisanslı depoya veya FİSKOBİRLİK’e bırakmaların öneriyoruz” dedi.
Karan, 2018 yılı rekolte-sinin geçen yıla oranla yüzde 30 az gerçekleş-mesinin beklendiğini de yineleyerek, bu yıl fındığın çok değerli olduğunu, üreticilerinde buna göre davranması gerektiğini sözlerine ekledi.