Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

Fındık Bahçeleri Yenilenmeli

Fındık Bahçeleri Yenilenmeli


Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ruhsatsız fındık dikim alanlarının sökülerek, ekonomik ömrünü doldurmuş olan ruhsatlı dikim alanlarının devlet desteğiyle yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Ülkemizde 16’sı ruhsatlı 33 ilde fındık tarımı yapıldığını belirten Karan, “Ülkemizde 33 ilimizde fındık üretimi gerçekleşmekte olup 2014-7270 sayılı bakanlar kurulu kararı ile ruhsatlı üretim alanları 16 il ile sınırlandırılmıştır. Fındık üretim alanlarının % 90’ı ise Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Sakarya ve Düzce illerimizde oluşmaktadır.

2000 yılında Türkiye’nin fındık üretim alanı 550 bin hektar iken bugün 705 hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık olarak son 16 yılda ülkemizde 150 bin hektar alan daha ilave edilerek fındık üretimi yapılmaya başlanılmıştır” dedi.

Karan, iddia edildiği gibi dünyada fındık dikim alanlarının hızla artmadığına rakamlarla dikkat çekerek şunları kaydetti;

“2000 yılında dünya fındık üretim alanı 660 bin hektar iken 2016 yılı sonu itibariyle dünya fındık üretim alanı 898 bin 284 hektardır. (705 bin hektarını Türkiye oluşturmakta) 2000 yılından bugüne dünya fındık üretim alanları yüzde % 36 artmıştır. 2000 yılında dünya fındık üretim alanlarının % 82’sine sahip Türkiye 2016 yılı sonu itibariyle % 79,5’ine sahiptir.

2000 yılında 677 bin ton olan dünya fındık üretimi 2014 üretim yılında 713 bin 451 ton olarak gerçekleştirilmiştir. Dünya fındık dikim alanları 2000 yılından sonra % 36 artmasına rağmen üretim aynı oranda artmamıştır. Ancak 2000 yılında dünya nüfusu 6 milyar 60 milyon iken bugün dünya nüfusu 7 milyar 600 milyondur. Dünya nüfusu yaklaşık olarak % 25 artmıştır.

Dünya fındık tüketimi ortalama bir milyon iken üretim ise 900 bin ton civarında kalmaktadır.

Sektörde asıl sıkıntının üretim değil de, pazarlama konusunda ciddi anlamda sıkıntıların olduğu bu verilerle açıkça ortadadır.

RUHSATSIZ DİKİM ALANLARI SÖKÜLMELİ, MEVCUT BAHÇELER ACİLEN YENİLENMELİDİR!

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerinin ekonomik ömrünü doldurduğuna da işaret eden Karan, dikim alanlarının yenilenmesi için sundukları önerinin gerçekleştirilmesi durumunda fındıkta en az 100 yıl fiyat istikrarı sağlanabileceğini ifade etti.

Dikim alanlarının yenilenmesi için üreticilere dekar başına destek verilmesini isteyen Karan şöyle konuştu;

“Türkiye’de resmi ruhsatlı dikim alanlarının dışındaki üretim alanlarının sökülmesi konusunda bir çalışma yapılması ve mevcut ruhsatlı dikim alanlarının modernize edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ağırlık olarak fındık tarımı yapılan Giresun, Ordu, Trabzon, Sakarya ve Düzce illerinde bulunan bahçeler yaşlı ve ömrünü doldurmuştur. Fındık tarımında dünyadaki liderliğimiz koruma adı bu bahçelerin yenilenmesi gerekmektedir. Bu dikim alanları üretici gelir kaybına uğramadan bir destekleme modeliyle yenilenmelidir. Bize göre, ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri pilot iller seçilerek ilk etapta 80 bin ila 100 bin hektar alanda yenileme çalışması başlatılarak üretim ve kaliteyi artırmalıyız. (Yenilen bir fındık bahçesi 7. Yılında ürün vermektedir) 2. 7 yılda 2. Pilot bölgede tekrar 80 bin ila 100 bin hektarlık alanda yenileme çalışması yapılarak bu şekilde ömrünü dolduran bütün fındık bahçeleri yenilenmelidir. Bu çözüm önerisi 100 yıl fındıkta fiyat istikrarı sağlayacak ve aynı

zamanda verim ile kaliteyi artıracaktır. Ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesi aşamasında üreticilerin gelir kaybını uğramaması için ilk yıl fidan dikimi artı dekar başına bin lira, diğer yıllar ise dekar başına bin lira destekleme yapılmalıdır. Öte yandan bu yenileme işlemi gerçekleştirilirken, bakan kurulu kararı ile açıklanmış olan dikim alanlarının dışındaki yeni alanlara müsaade edilmelidir.”

Karan, fındık dikim alanlarının yenilenmesi için ortaya koydukları bu görüşü bir rapor haline getirerek, bölge milletvekilleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sunacaklarını sözlerine ekledi.


125