Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Başkanımız

Başkan

FINDIK YAĞMURA DOYDU!

Doğu Karadeniz’de son günlerde etkili olan yağmur, hasat öncesi fındık üreticisinin yüzünü güldürdü.

Doğu Karadeniz’de, son iki ayda metrekareye ortalama 100 kilogramın üzerinde yağış düştü. Toprağın suya doymasını sağlayan yağmur, yeni mahsul fındığın kalitesinin artmasını da sağlayacak.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yağmurun, fındığın su ihtiyacını karşılaması bakımdan büyük önem arz ettiğini söyledi.
Mayıs-temmuz dönemindeki yağmurun fındık bitkisinin meyve gelişimi bakımından çok faydalı olduğuna işaret eden Karan, “Fındık bitkisi yaz döneminde gelişimini sürdürmek için bol miktarda suya ihtiyaç duyuyor. Diğer tarım ürünlerine göre sulama sistemiyle bitkinin ihtiyacını karşılama şansımız yok. Tek kaynak yağmur. O nedenle bu 3 ayda bol miktarda yağmur yağması, fındık için hayati önem taşıyor.” dedi.

Karan, yaz döneminin istedikleri gibi yağmurlu geçtiğini, bunun da kendileri mutlu ettiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Küresel ısınma nedeniyle iklim şartlarında değişkenlikler yaşanıyor. Bu durumdan en fazla etkilenen bölgelerin başında da Doğu Karadeniz gelmekte. Son yıllarda aşırı sıcaklar sonucu kuraklık sorunu baş göstermiş, fındık başta olmak üzere tarım ürünlerinde hasarlar oluşmuştu. Bilim adamları bu yaz döneminin de çok sıcak geçeceği uyarısında bulunmuş, fındık üreticisinde kuraklık endişesi hakim olmuştu. Şu ana kadar korkulan olmadı ve yaz dönemi istediğimiz gibi bol yağışlı geçiyor. Zaman zaman şiddetini artıran yağışlar nedeniyle toprak da fındık da suya doydu.”
Meteorolojiden temmuz ayının ilk günlerinin de yağmurlu geçeceği yönünde bilgi aldıklarını kaydeden Karan, “Birçok bölgede tarım ürünleri kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Bölgemizde fındık için böyle bir tehlike söz konusu değil. Yağışlar fındık bitkisi için adeta ilaç olmakta. Yağış nedeniyle şu anda yeni mahsul fındığın gelişimi çok iyi. Meyve içi tam ve dolgun” ifadelerini kullandı.
“FINDIK SU İHTİYACINI KARŞILADI”
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Aysun Akar da yağışların fındığı gelişimi için faydalı olduğunu söyledi.
Özellikle haziran ve temmuz ayında fındık bitkisinin suya ihtiyacının arttığına işaret eden Akar, şunları kaydetti:
“Haziran ve temmuzda etkili olan yağış, ürünün istenilen iç dolgunluğuna ulaşmasını sağlamakta. Yaz döneminde hava şartları fındık için istenilen düzeyde geçiyor. Haziran ayı yağışlı geçti. Bitki su ihtiyacını bu şekilde karşıladı. Temmuz ayında da bitki su ihtiyacını istediği düzeyde karşılayabildiği takdirde yeni mahsul fındık içi tam dolgunluğa ulaşacaktır.”

130,00TL