“Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor” Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, son yıllarda fındık için büyük tehdit haline gelen külleme hastalığının bahçelere yeniden görülmeye başlandığını belirterek, “Bir iki yıldır külleme hastalığının yeni ve daha zararlı bir çeşidi bahçelerde etkili olmaya başladı.

“Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor”   Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, son yıllarda fındık için büyük tehdit haline gelen külleme hastalığının bahçelere yeniden görülmeye başlandığını belirterek, “Bir iki yıldır külleme hastalığının yeni ve daha zararlı bir çeşidi bahçelerde etkili olmaya başladı.

Külleme hastalığı çiftçilerimiz tarafından ciddiye alınmalı ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapılmalı” dedi.Karan, yaptığı açıklamada, mantar hastalığı olan küllemenin son yıllarda Giresun ve yöresinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.

Hastalığın bahçelerde görüldüğünü ifade eden Karan, “Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman bu hastalık bahçelerde görülüyordu. Fakat fındık için fazla bir tehdit oluşturmuyordu. Ama son üç yıldır hastalık mevsimsel dengesizlikler nedeniyle her yıl tekrar eder hale geldi. Özellikle geçen yıl bahçelerde çok ciddi sorunlara neden oldu. Bu yıl bahçelerde yaptığımız incelemelerde hastalığın yeniden ortaya çıkmaya başladığını gözlemledik” diye konuştu. Bahçelerdeki incelemelerinde fındık dallarında külleme hastalığının yeni ve daha zararlı bir çeşidinin etkili olduğunu belirlediklerini aktaran Karan, şöyle konuştu: “Geçen yıla kadar bu hastalığın bir türü zarar yapıyordu. O da çok ciddi boyutta değildi ve önemsizdi. Ama son iki yıldır hastalığın yeni bir çeşidi bahçelerde etkili oluyor. İlk kez geçen yıl gördük. Bu yıl da fındık dallarında etkili olmaya başladı. Yeni çeşit külleme hastalığı fındık ürününde çok ciddi zararlara neden oluyor. Doğrudan meyvede zarara yol açıyor. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de fındık, külleme hastalığı tehdidi altında”  Küllemenin, fındık için en tehlikeli hastalık haline geldiğini dile getiren Karan, “Külleme hastalığı çiftçilerimiz tarafından ciddiye alınmalı ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapılmalı. Bitkinin fotosentez yapmasını engelliyor. Dolayısıyla bitki iyi beslenemiyor ve fındık gelişimi bundan olumsuz etkileniyor. Bu da fındıklarda dökülmelere yol açmakta. Geçen yıl itibarıyla 3 etkili maddeli zirai ilaçlar piyasaya sürüldü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı. Hastalıkla düzenli bir şekilde mücadelesinin yapılması önemli. Gerekirse birden fazla ilaçlama yapılmalı” ifadelerini kullandı. Külleme hastalığına karşı bahçelerde kültürel önlemlerin de alınabileceğine işaret eden Karan, “Fındık ocakları mutlaka daha fazla güneş alır hale getirilmeli. Ocaklardaki dal sayıları azaltılmalı. Ocak araları çok dar tutulmamalı ki bitki daha fazla güneşten faydalanabilsin. Yine hastalık görüldüyse bir yıl öncesinde dökülen yapraklar mutlaka bahçeden uzaklaştırılmalı. Bu çalışma hastalığın gelecek seneye aktarılmasını önleyecektir” dedi.