KARAN “FINDIK REKOLTESİ TEK ELDEN BELİRLENMELİ”

IHA

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yeni fındık sezonu öncesi fındık kamuoyuna seslenerek, tahmini rekoltenin tek bir kurum tarafından belirlenmesini istedi.
Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, 2016 yılı tahmini rekoltesinin tespit edileceğini, her yıl fındıkta ilk evre olan karanfil (çiçekleme) doğumuyla birlikte rekolte tartışmalarının başladığını, tek bir kurum üzerinden yapılacak olan rekolte tespitinin ürün ve üretici açısından daha doğru olacağını ifade etti.
Beş farklı kurum tarafından yapılan ve bir birini tutmayan rekolte tahminlerinin tartışmalara yol açtığını ve bir sezon boyunca rekolte üzerinden spekülasyonlar yapıldığını anımsatan Karan, “Birbirini tutmayan rekolte tahminleri ne satıcının ne de alıcının işine yarıyor. Sadece suniGündem öte ileri gitmiyor. ’Biri çok açıkladı, biri az açıkladı’ diyerek bir birimizi kandırıyoruz. Buda fındığa ve üreticiye bir fayda sağlamıyor. Tek elden belirlenecek olan rekolte tahmini tartışmaların önüne geçecek ve rekolte rakamları havada uçuşmayacaktır. Ziraat Odaları olarak bizim amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biran önce harekete geçmesini bekliyoruz. Tek bir kurum tarafından yapılacak olan rekolte çalışması en doğru ve gerçekçi olacaktır” dedi.