Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

Günde 30 kilometre uçabiliyor

Günde 30 kilometre uçabiliyor


Giresun’da fındıkta büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca zararlısına karşı topyekun seferberlik ilan edildi. Giresun Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Angın, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Kuleci, muhtarları kahverengi kokarca zararlısına karşı bilgilendirildi. Muhtarlara köylerde cami, muhtarlık ve kahvehane gibi halkın ortak kullanım alanlarına asılmak üzere afişler dağıtıldı.

İl Müdürü Angın, tüm dünyaya Çin’den yayılan ve Türkiye’de 2017 yılından beri görülmeye başlayan ve bu yıl pik yapan kahverengi kokarcanın fındık başta olmak üzere tarım ürünlerde büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Ciddi bir fındık zararlısı olan kahverengi kokarca ile etkin bir mücadele başlattıklarını belirten Angın, bu konuda muhtarlara büyük görev düştüğünü, Giresun’da kayıtlı 80 bin fındık üreticisi bulunduğunu, ilk etapta bunun yüzde 50’sine ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kahverengi kokarcanın yurt dışından ülkemize giriş yaban uluslararası taşımacılık yapan tırlardan yayıldığını dikkat çeken Angın, Giresun’da özellikle tır parkları çevresinde bu zararlının fazla görüldüğünü, vatandaşlardan bu zararlıyı gördükleri yerde yok etmelerini istedi.

Angın, bu zararlıya karşı ruhsatlı kimyasal ilaçların bulunduğunu ve ilaçların insan sağlığı açısından bir risk oluşturmadığını da sözlerine ekledi.

“BU ZARARLIYI KESİNLİKLE BASİTE ALMAMALIYIZ”

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya da, Giresun’da kahverengi kokarca popülasyonunu bu kış mevsiminde en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu mücadeleyi yapmak zorundayız. Bu zararlıyı basite almayın. Fındık Giresun’un her şeyi demek. Bu basite alınacak bir konu değil. Bununla mücadele etmezsek gelecek sene daha yoğun olacak, bir sonraki sene ise bir tanesi 500 tane olacak. Belki de daha kontrol altına alamayacağız. Hep beraber bunun üstesinden geleceğiz. Külleme hastalığı çıktığında ‘yandık, bittik’ dedik. Gerekli mücadeleyi yaptık ve kayıpları en aza indirdik. Bu zararlı içinde aynısı geçerli” diye konuştu.

“GÜNDE 30 KİLOMETRE UÇABİLİYOR”

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Kuleci ise, bir ergen kahverengi kokarcanın 250-300 adet yumurta bırakabildiğini, günde 5 ila 30 kilometre uçabildiğini, kışın kapalı alanlarda hiçbir şey yemeden saklayabildiğine dikkat çekerek, nisan ayından itibaren yeniden bahçe ve bağlarda ortaya çıkan kokarca için nisan ayından temmuz ayı başına kadar bu zararlıya karşı mutlaka ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini kaydetti.

“GÖRDÜĞÜNÜZ YERDE YOK EDİN”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, kahverengi kokarca ile mücadele konusunda muhtar ve üreticileri bilgilendiren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederek şunları söyledi:

“Tarımsal alanda ana geçim kaynağımız olan fındıkta verim ve kalite kaybı yaşamamak istiyorsak bu zararlıyla kesinlikle mücadele etmeliyiz. Bu zararlıyı gördüğümüz yerde yok edelim. Çoğalmasını önleyelim. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü elemanları muhtar ve üreticilerimizden gelecek talepler doğrultusunda gerekli bilgilendirme yapmaya hazırlar. Fındığımıza hep birlikte sahip çıkalım ve bu zararlıyı daha fazla çoğalmadan yok edelim. Bu sene özellikle Ordu ilinde üreticiler bu konuda büyük sorun yaşadı. Aynı sorunları bizde yaşamak istemiyorsak şimdiden gerekli tedbirleri almalıyız.”


128