Giresun Ziraat Odası Başkanlığı

Facebook

Başkanımız

Başkan

FINDIKTA ALAVERE DALAVERE SÜRÜYOR!

FINDIKTA ALAVERE DALAVERE SÜRÜYOR!


FINDIKTA ALAVERE DALAVERE SÜRÜYOR! 

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada fındık fiyatının çıkmaması için alıcıların ellerinden geleni yaptığını ifade ederek, “Bu Türk fındığına ihanettir” dedi.

Karan, fındık fiyatında arz ve talebi savunanların bu sezon suspus olduğunu, arz ve talep sözcüğünü unuttuğunu belirtti.

 

Fındık fiyatının yükselmesini engellemek için ihracatçıların en büyük alıcı olan AB ülkelerine satışı durduğunu savunan Karan, “Fındıkta bu yılda alivre satış yapanlar, fiyatın yükselmemesi için ellinden geleni yapmakta, Rekabet Kurulu ön raporunda fındık piyasasının arz ve talebe göre işlediğini söyleyenler nerede? Ürün az, pazarda fındık yok, Avrupalı alıcıya birileri çıkıp da “fındık satmıyoruz” derse piyasa canlanmaz. Sadece yapmış oldukları taahhütleri yerine getirmek için mal talep ederlerse, piyasa canlandırmaz. Bu tavır ne bir ifadeyle Türk fındığına ihanettir” dedi.

REKABET KURULU’NDAN FINDIKLA İLGİLİ ŞOK RAPOR!

Fındıkta yaşanan tekelleşmeyle ilgili Rekabet Kurulu’nun ön raporuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Karan, Rekabet Kurulu’nun fındıktaki tekelleşmeyi görmezden geldiğini kaydetti. Karan, Ön raporun piyasa şartları araştırılmadan sadece tekelleşen piyasa aktörleriyle istişare edilerek raporlaştırıldığını vurguladı. Karan, raporda 2009-2016 yılları arası tahmini fındık rekoltesi rakamlarına bakıldığında ise, en gerçekçi rekolte tahminlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, FİSKOBİRLİK ve Türkiye Ziraat Odaları’nın yaptığının görüldüğünü ifade etti.

DÜNYA FINDIK FİYATI BORSA İŞLEMLERİNE GÖRE ŞEKİLLENİYOR

Karan, Ticaret Borsalarına da seslenerek şunları kaydetti;

“Dünya fındık fiyatı bizim ticaret borsalarımızda işlem gören fiyatlara göre şekilleniyor. Bizde fiyat düşük olunca İtalya’da, Gürcistan’da da fiyat düşük oluyor. Türk fındığına bir alternatif istiyoruz. Bu aslında fındık üreten başka ülkelerin ürününü düşük fiyata kapatarak, Türk fındığın değer kaybetmesine yol açmaktan öte bir şey değildi. Ne yazık ki Türk Borsaları fiyatı düşük tutarak tekelleşen firmanın ihtiyacını yurt dışından tedarik etmesini sağlamaktadır. Buda üreticinin alın terine ihanettir.”


122